hvad er polycytæmi vera? symptomer, årsager, behandling og mere

Polycytæmia Vera er en blod kræft, der begynder i marven af ​​dine knogler, den bløde center, hvor nye blodlegemer vokser. Med Polycytæmia Vera, din marv gør alt for mange røde blodlegemer, som forårsager dit blod for at få alt for tyk. Det kan gøre dig mere tilbøjelige til at have blodpropper, slagtilfælde eller et hjerteanfald.

Polycytæmia Vera ofte starter, når du er 60 år eller ældre, selv om det kan ske på alle alderstrin. Det er mere udbredt blandt mænd end kvinder.

Du har måske nogle advarselstegn som svimmelhed eller følelse træt og svag. Men det er sandsynligt, du først lære du har det, når en rutinemæssig blodprøve viser, at du har et højt antal blodceller.

Den behandling du får, afhænger af din alder og din særlige tilfælde. Hvis du ikke har en masse symptomer, kan din læge bare vil kontrollere dig regelmæssigt uden behandling.

Det er naturligt at bekymre, når du får en diagnose af kræft. Tal med din familie og venner, som kan give dig den følelsesmæssige støtte, du har brug for. Du kan også bede din læge om, hvordan du tilslutter med andre mennesker, der har polycytæmi vera, der vil vide, hvad du går igennem.

: Living med CML

Du behøver ikke “fange” polycytæmi vera ligesom du gør en forkølelse eller influenza. Det er noget, du får, fordi du har et gen kaldet JAK2, der ikke fungerer rigtigt.

Dette gen er ansvarlig for at sikre din knoglemarv ikke gør alt for mange blodlegemer.

Din knoglemarv gør tre typer af blodceller – rød, hvid og blodplader. Røde blodlegemer transporterer ilt, hvide bekæmpe infektioner, og blodplader koagulere blodet at stoppe blødningen.

De fleste mennesker med polycytæmi vera har for mange røde blodlegemer, men sygdommen kan også medføre, at du har for mange hvide blodlegemer og blodplader.

I sjældne tilfælde, forældre videregive denne brudte gen til børn. Mest sandsynligt, skete det problem i din JAK2 genet i løbet af dit liv.