hvad forventer før en blod og marv stamcelletransplantation

Hvis du kommer til at få stamceller fra en anden person, vil din læge ønsker at finde en donor, hvis stamceller matcher jeres så tæt som muligt.

En tæt kamp kan reducere risikoen for, at dit immunforsvar vil angribe donorceller. En tæt kamp reducerer også risikoen for, at celler fra donorens marv eller blod vil angribe din krop.

Mennesker, der har stamceller transplantationer bliver matchet med donorer gennem en test kaldet HLA vævstypebestemmelse. Hlas er proteiner, der findes på overfladen af ​​hvide blodlegemer. Dit immunforsvar bruger hlas at fortælle, hvilke celler tilhører dig, og hvilke der ikke gør.

At finde en donor

Fordi HLA-markører nedarves, en identisk tvilling er den bedste donor match. Brødre eller søstre kan også være gode kampe. Men mange mennesker ikke har et godt match i deres familier.

Medicinske prøver og eksamen

Hvis der ikke matchende donor er fundet i din familie, søgningen udvider til at omfatte folk uden for familien. Millioner af frivillige donorer er registreret hos National Marrow Donor Program. Lægerne vil kigge efter

Folk, der leverer deres egne stamceller til senere brug behøver ikke at gå gennem HLA matching.

Du skal også andre medicinske prøver og eksaminer, før en stamcelletransplantation. Lægerne vil ønsker at sikre, at du er rask nok til at have en transplantation.

De vil også ønsker at finde ud af, om du har nogen medicinske problemer, der kan forårsage komplikationer efter transplantationen.

Før en stamcelletransplantation, kan du få taget blodprøver for at tjekke for HIV, herpes, graviditet, og andre forhold. Disse tests hjælpe dine læger lære om din generelle sundhed.

En kiste x ray skaber et billede af de strukturer i brystet, såsom dit hjerte og lunger. Testen kan vise, om dit hjerte er forstørret, eller om dine lunger har ekstra blodgennemstrømning eller ekstra væske.

Lungefunktionsundersøgelse kan vise, om du har en lunge-infektion eller sygdom. De viser også, hvor godt dit blod er i stand til at transportere ilt i hele din krop.

Disse tests giver detaljerede billeder af din krop. De er vant til at se, om du har nogen tumorer i dine knogler, der kan komplicere en transplantation.

Din læge kan anbefale en komplet dental eksamen for at kontrollere, om der er problemer, der kan forårsage en infektion efter din transplantation.

Heart tests, herunder EKG (elektrokardiogram) og ekkokardiografi (ECHO), der bruges til at finde nogen forhold, der kan blive værre efter transplantationen.

En EKG registrerer og registrerer din hjertets elektriske aktivitet. Echo bruger lydbølger til at skabe en bevægende billede af dit hjerte. Billedet viser, hvor godt dit hjerte fungerer, og dens størrelse og form.

En knoglemarvsbiopsi hjælper vise, om din knoglemarv gør nok sunde blodceller. Hvis du bliver behandlet for en blodkræft, denne test viser, om din kræft er inaktiv.