hvorfor er der ikke en hepatitis c-vaccine?

Bestræbelser på at udvikle en hepatitis C-vaccine begyndte mere end 20 år siden, da hepatitis C-virus blev identificeret. Siden da har forskere studeret en række potentielle vacciner i dyr.

Kun én vaccine afprøves i øjeblikket i mennesker. Afslutning af denne vaccine forsøg forventes i 2016. Hvis det viser, at vaccinen forebygger kronisk hepatitis C, vil større forsøg stadig være nødvendigt at kontrollere denne effekt og bestemme den bedste måde at implementere vaccinen.

Fremskridtene har været langsom til en række årsager, herunder

Hepatitis C-virusset er mere variable end er de vira, der forårsager hepatitis A og hepatitis B. For startere, hepatitis C-virus forekommer i mindst seks genetisk distinkte former (genotyper), med flere undertyper. Omkring 50 subtyper er blevet identificeret.

De mest almindelige hepatitis C-virus genotyper varierer fra geografi. Hepatitis C-type 1-virus er mest udbredt i USA og Europa. Type 3 er mest udbredt i Indien, Fjernøsten og Australien. Og type 4 er mest udbredt i Afrika og Mellemøsten. En global vaccine skulle beskytte mod alle disse varianter af viruset.

Unikke egenskaber af viruset

Hepatitis C-virus kan inficere chimpanser, og infektionen hos chimpanser er den samme som hos voksne. Etiske og omkostningsmæssige problemer begrænser imidlertid medicinsk forskning med disse dyr. I det seneste årti er genetisk modificerede mus med transplanterede humane leverceller vist sig at være værdifulde modeller til undersøgelse af hepatitis C-infektion.

Begrænset dyremodeller for hepatitis C-infektion

Den eneste måde at finde ud af, om en vaccine forebygger en infektion er at afprøve det i mennesker, der er i fare. I de udviklede lande, der med størst risiko for hepatitis C-infektion er mennesker, der bruger nåle til at injicere gadestoffer. Fordi injektion stofbrugere har tendens til at undgå sundhedspleje og være svært at holde kontakten med, kan det være dyrt og tidskrævende at tilmelde, behandle og følge dem.

En langt større befolkning er i risiko for hepatitis C i udviklingslandene, hvor infektionen fortsætter med at sprede via blodtransfusioner og genbrug af forbrugsvarer på hospitaler. Det samme, som forårsager stigende satser for infektion i udviklingslandene – manglende sundhedsfaciliteter og personale – også gør vaccineforsøg yderst vanskeligt.

Når du har haft hepatitis A eller hepatitis B, dit immunsystem “husker” virus og holder dig fra at blive smittet igen. Hepatitis A og B vacciner virker ved at provokere denne beskyttende minde om virus uden at forårsage sygdom.

Hepatitis C er forskellige. Det forårsager sjældent alvorlige problemer, indtil du er blevet smittet – ofte ubevidst – i mange år. I de år, virussen undslipper kroppens immunforsvar, som normalt begrænser forløbet af infektionen og beskytte mod reinfektion. Det betyder, de typer af vacciner udviklet til hepatitis A og hepatitis B-virus, vil ikke arbejde mod hepatitis C-virus.

Svært tilmelding udsatte mennesker i vaccineforsøg

Spor til en tilgang, der kan arbejde er kommet fra undersøgelser af 30 procent af befolkningen, hvis immunforsvar slippe af hepatitis C-virus i den akutte fase af infektion – nogenlunde de første seks måneder efter udsættelse for virus. Indtil videre dog forskerne har ikke fundet ud af præcis, hvad immunsystem produkt eller variation beskytter disse mennesker. De ved heller ikke præcis, hvordan det beskyttende faktor stopper virussen, før det bliver kronisk. Svarene på disse spørgsmål kan dukke op i de kommende år, næring hurtigere fremskridt i hepatitis C-vaccine udvikling.

Med

besøge din læge

Mangel på en klar markør for beskyttelse