tyfus feber årsager

Tyfus er forårsaget af virulente bakterier kaldet Salmonella typhi (S. typhi). Selvom de er beslægtede, S. typhi og bakterierne, der er ansvarlige for salmonellose, en anden alvorlig intestinal infektion, ikke er de samme.

De bakterier, der forårsager tyfus spredes gennem forurenet mad eller vand og lejlighedsvis gennem direkte kontakt med en person, der er inficeret. I udviklingslande, hvor tyfus er endemisk, de fleste tilfælde skyldes forurenet drikkevand og dårlige sanitære forhold. De fleste mennesker i industrialiserede lande afhente tyfus bakterier, mens rejser og sprede det til andre gennem fækal-oral rute.

Det betyder, at S. typhi føres i fæces og undertiden i urinen fra inficerede mennesker. Du kan kontrakt infektionen, hvis du spiser mad håndteres af en person med tyfus, der ikke har vasket grundigt efter toiletbesøg. Man kan også blive smittet ved at drikke vand kontamineret med bakterierne.

Selv efter behandling med antibiotika, et lille antal mennesker, der komme fra tyfus fortsat harbor bakterier i deres tarm skrifter eller gallbladders, ofte i årevis. Disse mennesker, kaldet kroniske bærere, kaste bakterierne i deres afføring, og er i stand til at inficere andre, selv om de ikke længere har tegn eller symptomer på sygdommen selv.

Fækal-oral transmission rute

tyfus bærere