urostomi pleje – emne oversigt

En urostomi er en åbning i maven skabt af en kirurgisk procedure (radikal cystektomi) for at tillade urin at strømme til ydersiden af ​​kroppen. Dette kan være nødvendig, når en sygdomsramt eller beskadiget blære skal fjernes. Den urostomi (eller stomi) skaber en åbning, som kaldes en stomi.

Det tager tid at vænne sig til at have en urostomi. Men med tiden efter operationen, vil du være i stand til at arbejde, deltage i sport og fysiske aktiviteter, være intim med din partner, og genoptage dit sociale liv.

Umiddelbart efter din operation, vil aktiviteter såsom kørsel og løft begrænses til at tillade stomien til at helbrede. Efter 2 til 3 uger, bør du være i stand til at genoptage normale aktiviteter. Med din pose på plads, kan du stadig svømme, vandre, lejr, og spille tennis. Kontaktsport kan skade stomien eller kan medføre, at posen til at glide. Men tjek med din læge om hvordan man kan være sikker og samtidig være aktiv, uanset om det er at dyrke sport eller gør din motion rutine.

Som din styrke tilbage, vil du sandsynligvis være i stand til at vende tilbage til arbejdet. De eneste typer arbejde, som du ikke kan være i stand til at udføre, er dem, der kræver tunge løft eller fysisk kontakt. Tal med din læge for at lære om eventuelle erhvervsmæssige begrænsninger, du kan have brug for at vide om.

Normalt vil du have nogen kosten restriktioner og fødevarer kan nydes som før. Sørg for at drikke masser af væske hver dag for at hjælpe med at reducere risikoen for nyre-infektion.

En urostomi kan påvirke en mands evne til at have sex (som regel kun for en kort tid). Normalt en kvindens seksuelle evne ikke påvirkes. Hvis du er bekymret om sex, din krop billedet, og hvad andre tænker, tale med din læge, rådgiver, eller en terapeut. Han eller hun kan hjælpe dig med at håndtere problemer vedrørende intimitet eller din selvopfattelse.