vitiligo behandlinger og præparater

Mange behandlinger er tilgængelige til at hjælpe med at genoprette hudfarve eller endog ud hudfarve. Resultaterne varierer og er uforudsigelige. Nogle behandlinger har alvorlige bivirkninger. Så din læge foreslå, at du først forsøge at forbedre udseendet af din hud ved at anvende selvbrunende produkter eller makeup.

Hvis du og din læge beslutte at behandle din tilstand med et lægemiddel eller en anden behandling, kan processen tage mange måneder at bedømme dens effektivitet. Og du kan blive nødt til at prøve mere end én metode, før du finder den behandling, der virker bedst for dig.

Intet lægemiddel kan stoppe processen med vitiligo – tab af pigment (melanocytter). Men nogle lægemidler, som anvendes alene eller sammen med lysterapi, kan hjælpe med at forbedre din huds udseende.

Cremer, der styrer inflammation. Et aktuelt kortikosteroid kan hjælpe tilbagevenden farve til (repigment) din hud, især hvis du begynder at bruge det tidligt i sygdomsforløbet. Du må ikke se en ændring i din huds farve i flere måneder.

Medicin

Kirurgi

Denne type creme er effektiv og let at bruge. Men det kan give bivirkninger, såsom hud udtynding eller forekomsten af ​​streger eller linjer på din hud.

Mildere former af lægemidlet kan ordineres til børn og til mennesker, der har store områder af misfarvet hud.

Kombineret medicin og lysbehandling. Denne behandling kombinerer et stof kaldet psoralen med lysterapi (fotokemoterapi) for at vende tilbage farve til de lyse pletter. Når du tager psoralen gennem munden eller anvende det til den berørte hud, er du udsat for ultraviolet A (UVA) eller UVB-lys. Fordi stoffet gør din hud mere følsom over for lys, din hud bliver lyserød. Da huden heler, vises en mere normal hud farve. Det kan være nødvendigt at gentage behandlinger op til tre gange om ugen i seks til 12 måneder.

Mulige bivirkninger omfatter alvorlig solskoldning, blærer, kløe, overdarkening af huden, og en øget risiko for grå stær og hudkræft. Det kan hjælpe, hvis i en til to dage efter hver behandling du anvende solcreme, slid UV-beskyttende solbriller og undgå direkte sollys. Oral psoralen med UVA-stråling anbefales ikke til børn under 12.

Fjernelse af resterende farve (depigmentering). Denne behandling kan være en mulighed, hvis din vitiligo er udbredt og andre behandlinger har ikke fungeret. En medicin med monobenzon påføres upåvirkede områder af huden. Denne gradvist lysner det, så det blander sig med de misfarvede områder. Terapien udføres to gange om dagen i ni måneder eller længere. Du skal undgå hud-mod-hud kontakt med andre mennesker i mindst to timer efter du har anvendt stoffet, så du ikke overføre det til dem.

Bivirkninger kan omfatte rødme, hævelse, kløe og tør hud. Depigmentering er permanent, og du vil altid være ekstremt følsomme over for sollys.

Kirurgi kan være en mulighed for dig, hvis lysterapi og narkotika ikke virker. Kirurgi kan også anvendes med disse terapier. Målet af følgende teknikker er at udjævne din hud tone ved at genskabe farve.